Schaam jij je voor je grenzen?

Trots verteld ze me dat ze deze keer echt haar grenzen aan heeft gegeven. Ze is trots dat ze gevoelt heeft dat er een grens was en die heeft geaccepteerd. Ze heeft het herkent en erkent zoals we dat noemen.

Vaak komen we een grens tegen waar wij vinden dat je geen grens hoort te hebben. Je zou meer aan moeten kunnen, alle anderen om je heen lijken zeker meer aan te kunnen dus als hier je grens ligt maakt het dat je je zwak en klein voelt. Eigenlijk schaam je je ervoor. Het voelt alsof je je aanstelt, gewoon even flink zijn.

Het nare is, als je gewoon even flink bent ram je er zo doorgeen, door die grens. De meeste van ons zijn zo sterk, we hebben ons hele leven geleerd om over onze grenzen te gaan en gewoon door te gaan. Dat zet je sowieso wel aan het denken, klopt het wel dat al die andere mensen echt veel meer aankunnen? Of gaat een groot gedeelte van die mensen ook steeds over hun grens.

Je weet het niet en eigenlijk doet het er niet toe. Dit is jouw grens vandaag. Dat is een feit. En door hem te negeren kan je steeds minder aan. Als een batterij die steeds leger gaat. Sommige mensen trekken hem helemaal leeg en dan gaat het echt mis.

De meeste van ons warhoofden en chaoten laden iedere dag net genoeg op om zich weer de volgende dag door te slepen. Een keer in de zoveel tijd storten ze een paar dagen in en zo voorkomen ze dat de batterij helemaal leeg gaat. Zo zorgen ze dat ze jaren op dezelfde manier door kunnen gaan. Dit is geen leven, dit is overleven!

Wanneer je niet beter weet is het heel knap dat je het zo volhoudt. Knap maar niet slim, want je word er doodongelukkig van en wanhopig. Want je wil niet overleven, je wilt leven! Voluit! Met alles dat bij jou hoort. Maar hoe dan?

Dit is een van de meest voorkomende vragen die ik bij coaching klanten tegen kom. En ik heb goed nieuws er is een antwoord op deze vraag. Niet een antwoord dat ik je zo een, twee, drie kan voorleggen want je raad het al, het is een heel proces.

Een proces waarin je van hard werken naar hart werken gaat.

Waarin je gaat leren hoe je die grenzen kan voelen en hoe je ze op een duidelijke en vriendelijke manier kan aangeven. Hoe je je eigen grenzen leert respecteren en uiteindelijk steeds weer kijkt of je ze iets op kan rekken. Want het mooie is dat door je grenzen te respecteren je meer aan gaat kunnen. Maar dan op een manier die bij jou past.

Dan ben je aan het leven. Dan voel je zelfvertrouwen. Maak je keuzes die bij jou passen en bereik je meer dan dat je ooit voormogelijk had gehouden.

Echt het kan! Ik heb het zelf meegemaakt en zie het gebeuren bij mijn coaching klanten.

En dat, gun ik iedereen!!

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *