Raak jij ook zo snel van je padje?

“Waarom raak ik bij een beetje ruzie of onenigheid zo vreselijk van mijn padje? ” Ze kijkt me radeloos aan. “Dan weet ik dat het niet eens heel erg is wat er gebeurt maar ik kan er zo vreselijk van overstuur raken, wat is dat toch?”

Het kan natuurlijk veel verschillende redenen hebben maar er zijn er een paar die wij warhoofden bijna allemaal delen. Dus die ga ik hier met je bespreken.

Als je zelfs een beetje bent zoals ik krijg je  zelfs al een een prikkel van het plaatje hierboven. Maar hoe komt dat toch en hoe zorg je dat die prikkel niet binnen no-time knallend vuurwerk is?

Ten eerste: bij ons warhoofden is van jongs af aan vaak van alles niet helemaal lekker gelopen. Te dromerig, te wild, te rustig, te traag van begrip en op ander vlakken weer te snel denken. De meeste van ons zijn ook nog motorisch niet de sterkste. Gewoon onhandig zeg maar.

Je kan je denk ik wel voorstellen dat het fundament van eigenwaarde en zelfvertrouwen dat je van jongs af aan aan het bouwen bent op deze manier hier en daar wat gammel is geworden. Met als gevolg dat we erg afhankelijk zijn geworden van bevestiging van anderen. En als die even weg valt in zo’n ruzie, dan heb je natuurlijk de poppen aan het dansen!

Daarnaast heb je ook nog iets dat emotie regulatie heet. En daarin hebben de meeste van ons warhoofden sowieso een achterstand door hoe we “gewired” zijn. Dat betekent dat je emoties sneller met je aan de haal kunnen gaan omdat je van nature je emoties niet goed de baas bent.

En pas op! Met je emoties de baas zijn bedoel ik dus niet je emoties wegdrukken! Nee, als je je emoties echt de baas bent kan je ze er laten zijn, je kan ze voelen en verwerken zonder dat je helemaal overspoeld wordt. En zonder dat allerlei andere negatieve gevoelens en onzekerheden ook opeens allemaal lekker mee kunnen gaan doen. Want zo werkt dat. We hebben allemaal een saboteur en criticus in ons, bij de een is die sterker dan bij de ander maar ze liggen bij iedereen altijd op de loer om te kijken of ze voet aan de grond kunnen krijgen op het moment dat jij even niet oplet. Op een verzwakt moment, een moment van bijvoorbeeld boosheid, verdriet, teleurstelling.

Dat is dus waarom je zo vreselijk van slag kan raken wanneer er iets naars gebeurt.
Maar dan natuurlijk de vervolg vraag, wat doe je eraan?

Het eerste dat je kan doen in een situatie als dit is weer snel in contact komen met jezelf en jezelf goed aarden en ontspannen.
Klinkt vaag misschien maar dat valt reuze mee. Je gaat even zitten of staan. Beiden voeten stevig op de grond en doe je ogen even dicht. Nu adem je een paar keer diep in en uit en volgt de ademhaling naar je buik. Vervolgens stel je je voor dat je met een draad vanuit je voeten en je bekken verbonden bent met de aarde en je laat die diepe ademhaling ook even langs die draad de aarde in lopen.
Je ademt rust in door je mond en laat je stress via je voeten en bekken de aarde ingaan.

Dit is hoe je eventjes uit de rollercoaster van steeds meer overstuur raken kan stappen. wel handig om het te oefenen wanneer je niet heel erg overstuur bent, zodat je op zo’n moment precies weet wat te doen.

Daarnaast zijn er ook allerlei manieren die je kan leren om je fundament steviger te maken. En manieren die je kan leren om die emotie regulatie aan te leren.  Dat is natuurlijk allemaal te veel om eventjes uit te leggen in één blog, hier werk ik met mijn klanten vaak weken aan.  Maar weet dus wel dat het kan en dat je er dus aan kan gaan werken, wanneer jij er aan toe bent. ( En pas op voor de saboteur op je schouder die je natuurlijk zal vertellen dat je er nog niet aan toe bent)

Ben je zover, ben je het zat om telkens zo meegesleept te worden door je emoties? Dan weet je me te vinden. Neem contact met me op en dan maak ik tijd voor je en kijk ik even met je mee wat voor jou de mogelijkheden zijn en of we daar samen aan zouden kunnen werken.

Herken je je hierin, in dit verhaal? Ik ben heel benieuwd hoe dat voor jou is. Laat je een reactie achter hieronder? Of als je er liever alleen met mij even over praat, dan kan dat ook via email.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *