Overweldigende emoties

Word jij ook zo snel overweldigd door emoties?

En dan bedoel ik dus niet alleen maar dat je heel boos word en ontploft. Bij veel warhoofden schiet dit juist naar binnen.
Dan word je heel erg stil, misschien zelfs wel een soort van verlamd. De oorzaak kan zijn dat je overweldigd wordt doordat je iets niet eerlijk vind of dat er zomaar iets gebeurt dat jou opeens enorm raakt. Alsof het draadje ieder moment knappen kan en wat er dan gebeurt? 

Dat is dan vaak iets dat je herinnerd aan een gebeurtenis van lang geleden. Meestal is het niet eens een directe herinnering, het is meer dat je voor je gevoel opeens heel heftig reageert zonder dat je begrijpt wat er precies gebeurt.
Hoe heeft dat met een herinnering te maken? Dat zit zo, je hebt waarschijnlijk als kind iets meegemaakt dat jou toen heel erg geraakt heeft. Dat kan van alles zijn. Het hoeft helemaal niet te voldoen aan allerlei voorwaarden van “was het echt erg genoeg om zo geraakt door te worden?” Toen was het voor jou, als kind zo erg.

Wanneer er nu iets gebeurt dat lijkt op die situatie toen kan je opeens heel erg emotioneel worden. Heel erg verdrietig of boos, terwijl je zelf niet eens begrijpt waarom.
Dit soort emoties kunnen je heel erg overprikkelen. Terwijl er dus net misschien wel iets gebeurt dat jij nu niet eens “overprikkel waardig” vindt.

Met mijn coaching klanten werk ik vaak met dat soort herinneringen. Die kunnen je onbedoeld enorm tegenhouden!

Door ze visueel te maken, via een visualisatie oefening of door ze echt te tekenen ga je ze langzaam steeds beter herkennen op het moment dat het “opeens” gebeurt.

Dit werkt ontzettend verhelderend! Dit laat de mist optrekken die was neergedaald om jou te beschermen. Een bescherming die vaak allang niet meer nodig is maar die je wel nog steeds iedere keer opnieuw toepast.

Dat gun ik iedereen met een warhoofd!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *