Flow gaat niet vanzelf

“Ik voel de Flow gewoon niet” zegt ze een beetje boos.

“Je voelt de flow niet en daarom doe je het niet? Vraag ik haar nieuwsgierig. Hoe voelt dat dan, flow?” “Nou gewoon, dat je er niet veel voor hoeft te doen. Dat alles vanzelf gaat”

Dit is een hele grote vergissing die veel mensen maken. Want voelen of is het juiste moment is en je door de stroom mee laten voeren, kan alleen wanneer je de rotzooi die de boel verstopt en de flow tegenhoudt hebt opgeruimd.

Dan kan je werken vanuit je hart, vanuit flow. Maar dat opruimen, dat is meestal helemaal niet moeiteloos. Je mag de kanten van jezelf belichten die je al jaren zorgvuldig aan het wegstoppen bent. Dat gaat meestal niet vanzelf. Nee het voelt vaak pijnlijk en ongemakkelijk. Daarom ga je het uit de weg.

Daarom kom je ook bij mij, of zoek je ergens hulp, omdat dit vaak zo goed verstopt zit dat het een blinde vlek is geworden voor jezelf. Je ziet het gewoon weg niet.

Stel je voor dat je in een mooi poel midden in de natuur aan het zwemmen bent. Er is een overflow naar een poel iets lager daaronder. Maar het water stroomt niet door er lijkt iets voor te zitten maar je kan niet goed zien wat.

Langzaam loop je in het water naar de verstopping toe. Die opstopping ligt er al zo lang met een dikke laag algen erover, je kan het bijna niet meer zelf herkennen, je bent het ook zo gewent dat dit er ligt, het lijkt normaal te zijn. Ik kom je helpen en wijs het aan, dan zie je het liggen, hoe kon je daar nu overheen kijken. Je haalt de fietsband en de plastic tas eruit en gooit ze bij het vuilnis.  Je haalt de bladeren weg en ik help je met de grote dikke  tak, die gooien we op de kant.  Het stroomt weer door! Nu heb je flow  gecreëerd!

Zo werkt dat ook bij jou. Wanneer je voelt dat je vast zit in je warrigheid. Wanneer de chaos overheerst. Dan zal de flow echt niet vanzelf zomaar opeens gaan komen! Vergeet het maar.
Dan is het nodig om eerst op te ruimen. Om van alles weg te doen en te ordenen. En vaak heb je daar hulp bij nodig om te zien wat het is dat je tegenhoudt. Ik heb daar zelf ook hulp bij nodig.

Zo creëer je helderheid en duidelijkheid en dan kan het gaan stromen. Dan komt de flow waar je zo vreselijk naar verlangt. Dan lijkt het allemaal opeen veel makkelijker te gaan. En dat is ook zo, je hebt de verstopping weg gehaald en nu kan het heerlijk stomen.

Herken je dit dat ik hier beschrijf? Ik ben benieuwd! Laat je het me weten? Dat kan  als commentaar onder deze blog

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *