Discipline versus Enthousiasme

discipline vs enthousiasme

Een tijd geleden sprak ik een dame en ons gesprek inspireerde mij om deze blog te schrijven, omdat wat ze mij vertelde waarschijnlijk voorveel warhoofden geldt.
Ze had een gratis sessie van mij gekregen en daar is ze heel blij mee. Ze geeft aan dat ze zo graag meer uit haar leven zou willen halen. Met een soort van schaamte geeft ze toe dat ze niet eens precies weet wat ze dan zou willen doen maar dat ze zeker weet dat ze veel meer te geven heeft dat dat ze nu doet.

Daarna zegt ze: “ik volg jou al een tijdje en je hebt het vaak over hoe je door allerlei routines en gewoontes aan te leren veel meer voor elkaar krijgt, nou daar heb ik de discipline dus echt niet voor.”

Nu zal ik je een geheim verklappen, ik heb echt heel weinig discipline en dat is helemaal oké! Het probleem  in het geval hierboven beschreven is dan ook niet een gebrek aan discipline. Het probleem is een heel erg sterk ontwikkelde criticus, weinig kunnen vertrouwen op haar eigen intuïtie, weinig zelfkennis en daardoor dus helemaal niet weten waar ze blij van wordt en wat ze de wereld te brengen heeft.

Zodra ze dat wel weet, kan ze werken vanuit Enthousiasme i.p.v. Discipline. Ik zal het voor je op een rijtje zetten.

Zie je wat een verschil dat uitmaakt! Hoe belangrijk het is om er achter te komen waar je blij van wordt, wat je tegenhoudt om naar je intuïtie te kunnen luisteren en hoe je kan zorgen dat je criticus niet bepaald wat er gebeurt. 

Deze criticus is onderdeel van jou persoonlijkheid en op de juiste manier ingezet is die ook heel erg nuttig. Alleen je wil de criticus niet te veel macht geven en al helemaal niet het stuur in handen geven. Waarom niet? Omdat de beste criticus altijd op de loer ligt en sterker wil worden. Zodra jij iets verzwakt, moe bent, overbelast, ziek of verdrietig wil deze criticus je beschermen. Maar die wil dat doen door je klein te houden. Klein is veilig. Dus hoor je gefluister in je oor: “Dat kan je toch niet”, “Wie zit er nu op jou te wachten, stop maar”, “Dat wat andere te vertellen hebben is toch veel waardevoller”.
En weet je, zolang je hier naar blijft luisteren, krijg je ook niets waardevols uit je strot en zo is het een ‘self fulfilling prophecy’.

Zodra jij vanuit intuïtie, vanuit enthousiasme kan gaan putten uit jouw bron van waarde en ja, ook jij hebt die in je, kan je ook echt waarde gaan geven. En het mooie is, dat kost je dan ook nog heel veel minder energie, vaak geeft het zelfs energie.

Ik wens je een heerlijke week, vol enthousiasme zonder discipline.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.