Boos

Heb jij ook zoveel boosheid in je? Boos dat er steeds iets fout gaat. Boos dat je niet voor jezelf bent opgekomen. Boos dat je alles zelf moet doen. Boos dat je geen hulp durft te vragen. Boos dat je nooit genoeg bent. Boos dat je huis niet netjes is. Boos dat je te dik bent. Boos dat je te dun bent. Boos dat je niet genoeg sport. Boos dat je niet goed genoeg bent als moeder, of vader. Boos dat je geen gezin hebt. Boos dat je leven anders is gegaan dan dat je vroeger had gedacht.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Laat ik dat niet doen, ik laat je heel even zelf kijken wat je herkent en dan je eigen rijtje aanvullen.

Doe heel even je ogen dicht en voel, laat de boosheid even opkomen, dat kan je veilig doen want jij bent de baas, je kan het zo weer stoppen wanneer je het toch te eng vind.  Waar ben jij boos over? Wat neem jij jezelf kwalijk?

Stop!
Stop daarmee. Vergeef jezelf! Je doet je best! Je doet iedere dag je best om het zo goed mogelijk te doen.
Dat klinkt natuurlijk heel makkelijk, “gewoon” stoppen met het jezelf kwalijk nemen. En nee, natuurlijk is het niet zo makkelijk maar wanneer je de intentie zet om er mee te stoppen zet je wel een deur die dicht was op een kier.

Dit zijn patronen die er in jaren ingesleten zijn. Dit soort ingesleten gewoontes kan je veranderen maar geef het even tijd. Stel je legt al jaren je sleutels op dezelfde plek, direct wanneer je binnenkomt (Wanneer je dit niet doet, een heel goed idee voor een warhoofd om dat wel te doen, scheelt een hoop ellende en gezoek) Je sleutels liggen dus al aren op dezelfde plek. Je veranderd nu iets in je lades en nu moet je je sleutels op een anders plek gaan leggen. Natuurlijk kan je dat weer aanleren maar het duurt wel eventjes! Nog dagen zal je in je hoofd eerst naar de oude plek gaan, misschien loop je er zelfs steeds heen en denk je dan pas aan de nieuwe plek.

Zo is het ook met het boos zijn op jezelf. Je kan alleen of met behulp van een coach of therapeut je verschillende boosheden aan gaan kijken het van een afstandje gaan observeren. Gaan onderzoeken wat het nu echt is waar je zo boos over bent en jezelf en anderen vergeven.
Wat hier bij kan helpen is om de situatie waar je boos over bent voor je te zien en dan tegen jezelf of een ander (in je hoofd) te zeggen: Het spijt me. Vergeef me. Ik hou van je. Dank je wel. Het kan een beetje raar voelen in het begin, om als jezelf tegen jezelf te praten, maar probeer het maar eens.

Vind je het spannend om dit zo zelf alleen aan te gaan pakken of heb je geen idee waar te beginnen. Dan raad ik je zeker aan om hier hulp bij te zoeken. Wanneer je dit opruimt creëer je echt heel veel helderheid in je hoofd.

Je mag altijd even contact met me opnemen als je samen wilt kijken of ik de juiste persoon zou zijn om jou hierbij te helpen.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *