Ben jij je volle hoofd helemaal zat?

Ken je dat, dat je gesprekken die hebt gehad met mensen blijft herhalen in je hoofd of bepaalde andere gebeurtenissen? En dan vooral de stukken waarin jij iets fout hebt gedaan, volgens jezelf? Het lijkt wel of die pieker fabriek die herhaling waar je in kan raken ’s nachts extra sterk is, heb je dat ook wel eens gemerkt? En dat jijzelf er ook meer in gelooft dat het waar is zo midden in de nacht wanneer je ervan wakker ligt. En dat slecht of niet slapen maakt de mist in je hoofd de dag erna des te groter.

Wist je dat sommige mensen jaren lang dezelfde zaken kunnen blijven herhalen, keer op keer? Als een nachtmerrie terwijl je wakker ligt.

Gelukkig heb ik er zelf niet meer zo vaak last van en wanneer het me overkomt weet ik dat ik overprikkeld of over belast ben, dat ik bepaalde zaken niet goed verwerkt heb, dat ik het contact met mezelf, met mijn (de) kern kwijt ben. Het is nu echt een signaal geworden waar ik dan ook direct op in kan grijpen, nog voor ik er te veel in wegzak en het veel moeilijker geworden is om eruit te komen.

Het eerste dat ik doe om te zorgen dat ik niet meer in die pieker modus zak is schrijven. Iedere ochtend tijdens mijn dagelijkse ochtend routine schrijf ik. Dus niet pas wanneer ik merk dat het nodig is maar gewoon iedere dag voor ik iemand anders spreek ben ik aan het schrijven. In een mooi boekje (dat vind ik fijn, ik houdt van mooie boekjes ;0) schrijf ik alles dat er in me op komt. Van de hak op de tak, werk, privé alles door elkaar. Meestal behoorlijk onleesbaar en dat is helemaal prima want ik lees het zelden terug. Veel mensen doen dit schrijven juist in de avond om dan hun hoofd leeg te krijgen.

Een “brain dump” wordt het ook wel genoemd, je dumpt letterlijk alles dat er in je hoofd rond gaat op papier. En het wonderlijke is dat er dan direct van alles emotioneel verwerkt wordt en geordend wordt. Zelf wanneer je het niet terug kan lezen. En mocht er opeens een boodschappen lijstje tussendoor of wat nog niet geplande taken uit willen, dan zorg je even dat je leesbaar schrijft.

Eigenlijk ruim je even je hoofd op voor je de dag begint (of eindigt), heel fijn en verhelderend.

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je opeens merkt dat je voor je uit zit te staren op de bank, of wakker ligt in bed en vast zit in zo’n pieker herhaling. Pak dan pen en papier en ga schrijven, alles dat er in je op komt. Je mag herhalen en je mag dingen opschrijven die je misschien niet zeker weet, je mag lelijke dingen over anderen schrijven, er zijn geen regels alles mag, gooi het eruit! Het is alleen voor jou, voor niemand anders.

Je zal merken dat het je oplucht en dat het je hoofd helderder maakt. Misschien dat je weerstand voelt, dat is helemaal oké, normaal zelfs. Wanneer je je gedachten op papier gaat zetten ga je ze verwerken en vaak ook toetsten op waarheid of waarschijnlijkheid. Dat roept eerst wat weerstand op. Probeer het toch maar eens uit, geef het een kans. Wie weet hoe fijn je het gaat vinden, misschien ga je het ook wel iedere ochtend doen, of is de avond een goed moment voor jou.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *