Welke stem hoor jij nog steeds?

Welke stem hoor jij nog steeds?

“Meike kan het wel, maar Meike doet het niet” galmt de meester met harde stem door de klas.

Ik zit in de vijfde klas van de basisschool. Ik krimp in elkaar. Het is alsof de grond onder mij vandaan zakt. Maar helaas doet hij dat niet en zit ik nog steeds in de klas. Volledig in de war. Want ik vind het juist heel verwarrend dat mijn cijfers opeens zo naar beneden zijn gegaan. Ik werk er wel heel hard voor, maar blijkbaar is het toch echt mijn schuld! Ik doe iets verkeerd, maar wat dan?

De meester is boos, daar durf ik het niet aan te vragen. Mijn ouders wil ik niet teleurstellen, dus daar ga ik ook niet naartoe. Ik zal het zelf moeten oplossen. En als dat niet lukt, doe ik het niet goed genoeg.

Dit was een conclusie die ik trok, in mijn kindertijd. Een conclusie die mijn hele schooltijd en nog een hele tijd daarna behoorlijk effect op me heeft gehad.

Na veel te leren over mijzelf, over hoe het werkt tussen mij en andere mensen en over waar ik wel heel goed in ben, heeft het nu niet veel invloed meer op me gelukkig.

Het is nu wel een mooi voorbeeld geworden. Een mooi voorbeeld hoe dat werkt, hoe belemmerende overtuigingen ontstaan. Overtuigingen waarvan het heel logisch is dat ze ontstaan zijn, maar die je nu alleen nog maar afremmen.

Het lastige is dat ze vaak zo een onderdeel van je zijn geworden dat je niet eens weet dat ze er zijn.

Heb jij ook wel eens het gevoel dat iets je afremt of tegenhoudt om te doen wat je echt graag zou doen?

Het is best lastig om er zelf achter te komen wat dat dan precies is wat je tegenhoudt.

Als je eenmaal inziet wat je belemmert en wanneer je voelt dat je het niet meer nodig hebt, is het alsof er een last van je schouders valt. Je wordt niet meer afgeremd. Ja inderdaad, soms voel je nog wel eens een prikkel maar dan kan je kiezen of je daar naar luistert!

Welke stem hoor jij nog steeds? En wat voor invloed heeft dat die stem nu jaren later nog?

Recommended Posts

3 Comments


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.